Beroepsvereniging vraagt veiligheidsmaatregelen voor gerechtstolken

BBVT wijst op uiterst kwetsbare positie van tolken op zittingen in strafzaken en vraagt dat de betrokken diensten binnen Justitie overgaan tot een analyse en de nodige maatregelen nemen om de veiligheid van tolken te waarborgen.

 

De Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken (BBVT) reageert geschokt op een incident in de rechtbank van Hasselt waarbij een tolk op zitting zonder enige aanleiding een klap moest incasseren, nota bene van de beklaagde waar hij voor optrad.

Naar aanleiding hiervan wijst de BBVT op de uiterst kwetsbare positie van tolken op zittingen in strafzaken en andere zaken waarbij de emoties hoog kunnen oplopen (jeugdrechtbank, familierechtbank …). In alle rechtszaken met anderstalige partijen moeten tolken gewoon plaatsnemen tussen de beklaagden of beschuldigden, ook wanneer terreurverdachten, drugsbaronnen, wapensmokkelaars of wapenhandelaars terecht staan. Bij veiligheidsvoorschriften lijkt weinig of geen rekening te worden gehouden met de aanwezigheid van een of meerdere tolken op een zitting. De tolk is in de zittingszaal de persoon die het dichtst bij de verdachte, beklaagde of beschuldigde zit en staat, vaak maar op een paar tientallen centimeter afstand.

Het incident in Hasselt, dat gelukkig al bij al goed afliep voor de getroffen tolk, toont nogmaals het belang van tolkkoffers en goede geluidsinstallaties in rechtszalen aan, ook buiten de rechtbanken in de grotere steden ook in andere zaken dan assisen. De nood aan tolkenkoffers of fluistersets, waarbij de tolk op meters afstand kan blijven van de personen waarvoor hij of zij tolkt, werd al duidelijk na het uitbreken van de  pandemie. Tot nu toe heeft de FOD Justitie nog niet geïnvesteerd in de aankoop van tolkenkoffers.

Ook een eigen plek voor de tolk, zittend aan een aparte tafel in de rechtszaal, is geen overbodige luxe. De tolk bekleedt een neutrale positie in de hele strafprocedure en is er enkel om het recht op een eerlijk proces en het vlotte verloop van de rechtsgang mogelijk te maken.

Het is voor de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken dan ook onaanvaardbaar dat tolken tijdens de uitoefening van hun opdracht, die ze nauwgezet en met veel burgerzin uitvoeren, blootgesteld kunnen worden aan fysiek geweld of bedreigingen. De BBVT vraagt dat de betrokken diensten binnen Justitie dan ook overgaan tot een analyse en de nodige maatregelen nemen om de veiligheid van tolken te waarborgen.

Gepubliceerd op
Social media

BBVT B.V.

Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken
de Biolleylaan 98, 1150 Sint-Pieters-Woluwe
contact@bbvt.be

 

Bankrekening: BE09 9731 3059 3457
Ondernemingsnummer: BE0597.625.413

 
 
 
 
 
Gebruiksvoorwaarden & Privacy
Copyright 2022 BBVT
Design by Lake-IT