Naar inhoud

De achterstallige betaling van de beëdigd vertalers en tolken

Mondelinge parlementaire vraag van Jean-Luc Crucke aan Paul Van Tigchelt (VEM Justitie en Noordzee) over "De achterstallige betaling van de beëdigd vertalers en tolken" (56000254P). Plenumvergadering van de Kamer van volksvertegenwoordigers van 5 december 2024.

Bekijk hier ook de video

11.01 Jean-Luc Crucke (Les Engagés): Mijnheer de minister, het is niet de eerste keer dat we dit onderwerp aansnijden en ik denk jammer genoeg ook niet dat het de laatste keer zal zijn. De situatie blijft maar aanslepen, ook al is er inderdaad een budget van tien miljoen overgeheveld.

Gisteravond heb ik deelgenomen aan een debat met de heer Goffin in het Paleis der Academiën over de toekomst van justitie in de komende vijf jaar. De eerste vraag die door het publiek werd gesteld, ging over gerechtskosten: vertalers en tolken die niet worden betaald en die zich duidelijk afvragen waar hun werk toe dient. Alle werk moet worden vergoed. Als aan het einde van de maand die vergoeding er niet is, betekent dat voor sommigen dat er een einde komt aan hun dienstverlening. En dat is een vicieuze cirkel. Het einde van de dienstverlening betekent dat justitie niet meer werkt. Vanmorgen vernam ik dat de curatoren een brief hebben ontvangen van de FOD Justitie waarin hen wordt verteld dat er een tekort is van 100 miljoen, waaronder 20 miljoen aan gerechtskosten die niet zullen worden betaald voor het einde van het jaar. Dit is dus niet zomaar een lek. Er zijn verschillende lekken. Het is ongetwijfeld een structureel probleem.

Vandaar mijn vraag aan u, minister. U hebt ongetwijfeld gezien dat de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO (HRZKMO) u het voorstel heeft doorgegeven dat ik u had gedaan, namelijk: "Gezien de noodsituatie, en aangezien onze huidige regering de noodsituatie aanpakt, kunnen we de btw-betalingen niet uitstellen, bepaalde belastingbetalingen uitstellen, de socialezekerheidsbijdragen die deze mensen moeten betalen, niet uitstellen?" Als je niet betaald krijgt, maar daarbovenop ook nog eens opgeëiste bedragen moet betalen aan de staat, zal er voor sommige mensen geen ander antwoord zijn dan “stop”. Justitie zal voor de schade moeten opdraaien.

11.02 Paul Van Tigchelt, minister: Waarde collega, zoals u weet bevinden we ons hier op de grens tussen de rechterlijke macht enerzijds en de uitvoerende macht anderzijds. Magistraten beslissen zelfstandig of ze gerechtskosten maken. Wat de uitvoerende macht betreft, moet de minister van Justitie elk jaar een begrotingsraming geven voor deze kosten. Maar het blijft een raming, en het budget voor dit jaar was ontoereikend.

Zoals u weet, kan ik in tijden van lopende zaken de regering niet om extra budgetten vragen. Ik moet mijn toevlucht nemen tot interne herverdelingen. En dat heb ik maximaal gedaan. Daarom zijn we begonnen met een herverdeling van 500.000 euro. Daardoor konden de prestaties van vertalers en tolken tot eind november worden betaald. Vorige week werd hier op voorstel van de regering een herverdeling van 10 miljoen euro goedgekeurd. Deze middelen zullen binnenkort beschikbaar zijn. Dit is belangrijk. Mijn regering doet er alles aan om de vertalers en tolken zo snel mogelijk te betalen. Ik heb gevraagd om prioriteit te geven aan het betalen van kleine zelfstandigen.

Wat uw suggestie betreft, heb ik de brief van de HRZKMO inderdaad ontvangen. Ik begrijp uw verzoek, beste collega. U hebt een soortgelijk pleidooi gehouden in de commissie Justitie. Ik doe dus hetzelfde verzoek aan mijn bevoegde collega, de minister van Financiën, die zojuist deze zaal heeft verlaten. Dit zijn goede suggesties.

11.03 Jean-Luc Crucke (Les Engagés): Mijnheer de minister, ik heb nooit gezegd - en u hebt het trouwens nog eens herhaald - dat er niets wordt gedaan. Maar wat er gedaan wordt, volstaat niet om te voorkomen dat bepaalde mensen failliet gaan. Als degenen die werken voor justitie geen vertrouwen meer hebben in justitie, vraag u dan af hoe de burgers, die soms door diezelfde justitie moeten worden berecht, zich voelen. Dat is wat ik gisterenavond voelde, en het is precies deze aderlating die gestopt moet worden.

U hebt gelijk als u zegt dat u niet de enige bent die over deze kwestie gaat. Er is een regering en er is haast bij. Als u niet wilt dat zelfstandigen morgen geen beroepstitel meer dragen, als u aandacht wilt besteden aan de middenstand, dan vraag ik u om deze overgangsmaatregelen te nemen in de resterende dagen.

Het incident is gesloten.

Vertaling: Henri Boghe voor BBVT-UPTIJ

Gepubliceerd op
05/12/2024
Sociale media
Copyright 2025 BBVT