Naar inhoud

De dag dat de gerechtstolken (even) zwegen in alle talen

Terugblik van de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken op 14 november 2014.

Nooit eerder besteedden de media zoveel aandacht aan gerechtstolken en -vertalers als exact een jaar geleden. Meerdere bestuursleden en medeoprichters van de BBVT waren nauw betrokken bij de werkonderbreking van de gerechtstolken van 14 november en het sectoroverleg met het kabinet Geens, dat een paar dagen later startte.
 
Vanaf midden oktober 2014 werd duidelijk dat de facturen van tolken en vertalers al een tijdje niet meer betaald werden. Kersvers minister van Justitie Koen Geens stelde zelfs maart 2015 voorop als periode waarin pas weer betaald zou worden!
 
Via de Facebook-groep ‘Gerechtsvertalers en -tolken’ en een massamail initieerde Henri Boghe het idee van een gecoördineerde actie. De bedoeling was de heersende ontevredenheid onder de collega’s te kanaliseren, om solidair duidelijk te maken dat we meer dan zes maanden zonder betalingen niet zouden overleven. Na overleg werd uiteindelijk gekozen voor een simultane prikactie van twee uur aan drie grote rechtbanken.
Ettelijke kilo's onbetaalde facturen
Werner Vandemeulebroucke had op 5 november op een zitting in Brussel al het voorbeeld gegeven met een individuele actie, die meteen door de media werd opgepikt. Dat gaf velen moed.
 
Jessica van de Leur, Albina Demaku en Henri Boghe zochten contact met de media. Op de vooravond van de actie sprak Adrian Demaku duidelijke taal op regionale zender ATV (Antwerpen).
 
Aan de vooravond van de actie werd een open brief aan de minister van Justitie verspreid via Belga. Die brief, van de hand van Henri Boghe, verwoordde de verzuchtingen van de vele tientallen tolken en vertalers die bij de actie betrokken waren.
 
De media (nationale radio en tv, geschreven pers) waren op 14 november dan ook massaal aanwezig in Brussel, Antwerpen en Gent. In Brussel kwam zelfs een correspondente van de (Nederlandse) Volkskrant langs!
In Gent stonden drie latere oprichters van de BBVT tussen de actievoerders, in Antwerpen vijf, en in Brussel zes.
 
Adrian Demaku, Robert May, Jessica van de Leur, Werner Vandemeulebroucke, Anja Raczkowska, Henri Boghe en José D’Hoore kwamen aan het woord in diverse nieuwsuitzendingen op radio en tv. Maja Koitsjeva kwam met haar map vol onbetaalde facturen ruim in beeld op het nieuws van regionale zender AVS (Oost-Vlaanderen).
 
Naast de weegschaal en de 2,7 kg onbetaalde facturen van Werner Vandemeulebroucke waren de speciaal voor de actie ontworpen zwarte T-shirts dé eyecatcher van het hele evenement. We hadden ze te danken aan Albina Demaku.
De BBVT bracht de sector aan tafel met het kabinet Geens 
Ondertussen slaagde José D’Hoore, initiatiefnemer van de BBVT, er al begin november in als enige van de sector een uitnodiging vast te leggen met de kabinetschef van minister Geens. Hij vroeg collegiaal twee andere verenigingen mee naar dat overleg, dat op 17 november was gepland.
 
Door het succes van 14 november en de massale persaandacht was ook de minister aanwezig op het sectoroverleg van 17 november. Hij engageerde zich om de wet op het nationaal register van beëdigd vertalers en tolken alsnog te publiceren in het Staatsblad, wat in december ook gebeurde.
 
Voor het eerst waren vertegenwoordigers van de sector maandenlang in overleg met het kabinet en het DGRO. Als enige officiële beroepsvereniging (conform de wet op de beroepsverenigingen van 1898) van de sector, bovendien uitsluitend van, voor en door beëdigd vertalers en tolken, bleek de BBVT daarbij de uitgelezen vertegenwoordiger van de belangen van de vertalers en tolken die dagelijks in de weer zijn voor justitie en politiediensten.
Gevolgen op korte en langere termijn
De actie en het erop volgende sectoroverleg zorgden er op korte termijn voor dat de betalingen vanaf eind november-begin december 2014 werden hervat. Het totale budget voor gerechtskosten voor 2015, dat oorspronkelijk bijna 17 miljoen euro lager lag dan in 2013 en 2014, werd tijdens de begrotingscontrole zelfs met 30 miljoen euro verhoogd.
 
De betalingen verlopen nog altijd niet zo vlot als gewenst. Door het tekort aan griffiers worden de facturen niet altijd tijdig verwerkt. Maar met het jaareinde stilaan in zicht, en in tegenstelling tot de meeste voorgaande jaren, lijken de provisies van de griffies nu nog niet op. Er is dus een verbetering merkbaar. Dus ook op middellange termijn had de actie effect.
 
Weinigen geloofden op voorhand in de slaagkansen van een eerder symbolische prikactie. Bestaande verenigingen verklaarden zich pas op het allerlaatste moment (de ochtend van 14 november) solidair met de actievoerders. Toen al duidelijk was dat het op een succes zou uitdraaien. En dan deden sommigen zelfs nog manifest niet mee aan de werkonderbreking!
 
Maar al wie mee zijn nek uitstak die dag weet wat een uniek gevoel van solidariteit en samenhorigheid de actievoerders die dag en in de aanloop ernaar verbond. Wij toonden aan dat we het logistiek aankonden, en genereerden met een prikactie van amper twee uur en een beperkte hinder voor justitie meer persaandacht dan een bijna drie maanden durende stakingsactie van onze Nederlandse collega’s, geïnitieerd door twee grote verenigingen (NGTV en SIGV), in de lente van 2015.
 
Twee weken later, op 28 november 2014, werd de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken definitief opgericht. Niet toevallig met alle hierboven vernoemde actievoerders uit Brussel, Antwerpen en Gent als spilfiguren. 
 
We hebben een overzicht gemaakt van de nog bestaande links naar de persaandacht. Zodat alle collega’s die betrokken waren bij 14 november 2014 en solidair meededen die dag nog eens trots kunnen terugblikken op het samen bereikte resultaat.
Samen maken we werk van ons beroep
Nog niet aangesloten bij de enige echte beroepsvereniging? Klik op deze link.
Petitie voor billijke tarieven. Teken hier.
 
Volg ons op Linkedin.
Volg ons op Twitter.
Volg ons Facebook.
Gepubliceerd op
14/11/2015
Sociale media
Copyright 2024 BBVT