Naar inhoud

"Efficiëntiewinsten realiseren bij Justitie? De kosten gaan voor de baat"

Open brief gerechtstolken aan minister van Justitie Koen Geens

Een aantal gerechtstolken hebben een open brief geschreven aan minister van Justitie, Koen Geens. Ze schrijven dat velen van hen al maanden niet betaald werden door Justitie. "Zonder snelle en structurele oplossing voor de betalingsachterstand die Justitie tegenover de tolken heeft, stevenen heel wat tolken af op faillissementen of persoonlijke drama's".

"Als Justitie graag een beroep wil blijven doen op tolken en vertalers die degelijk en professioneel werk afleveren, willen die tolken en vertalers ook graag professioneel kunnen werken én professioneel behandeld worden door Justitie".

"Dat er de voorbije weken toch gerechtstolken zijn blijven optreden, komt omdat wij plichtsbewust zijn en verantwoordelijkheidszin hebben, en wij het in ons gestelde vertrouwen niet willen beschamen.De huidige situatie kan echter niet lang blijven voortduren. Wij hebben ook allemaal een gezin te onderhouden, kinderen ten laste, een maandelijkse huurlast of een lening af te betalen."

"Het recht op kosteloze bijstand door een tolk tijdens een proces, is een mensenrecht. Een rechtvaardig loon voor zijn werk, is dat ook. Respect voor mensenrechten, meer vragen wij niet", besluit de brief.

Copyright 2023 BBVT
Design by Lake-IT