Naar inhoud

Vergadering met vice-eersteminister De Croo

Vice-eersteminister en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecommunicatie en Post

Verslag van de vergadering met het kabinet van vice-eerste minister De Croo

 

Datum: 11 april 2016

 

Aanwezig namens BBVT-UPTIA: José D'Hoore en Adrian Demaku

 

Aanwezig namens De Croo: Marc Boeykens, adviseur

Mathilde Steenbergen, adviseur

 

Doel van de vergadering:

1. de minister informeren over de huidige situatie en over het voorstel tot het nieuw KB

2. vragen om onze eisen te ondersteunen

 

De BBVT informeerde de medewerkers van het kabinet De Croo over de door ons gekende problemen met betrekking tot de huidige arbeidssituatie, met de nadruk op:

  • slechte werkomstandigheden
  • lage tarieven
  • trage verwerking van betalingen
  • onderbudgettering
  • inefficiëntie en onprofessionaliteit bij FOD Justitie
  • groot verschil in werkomstandigheden en vergoeding tussen privémarkt en Justitie, alsook tussen tolken en vertalers die door Justitie via een openbare aanbesteding worden aangesteld voor interne opdrachten en BVT in strafzaken
  • ontbreken van kwaliteitseisen en een register
  • gevolgen voor de BVT'en die btw en belastingen voorschieten

 

Verder kwamen de onderhandelingen met het DGRO aan bod:

  • DGRO heeft weinig kennis van zaken in dit dossier
  • onprofessionele houding
  • onjuiste en onvolledige cijfers
  • geen transparantie
  • de fameuze “therapeutische sessies”
  • het nieuw KB betekent een tariefdaling en is nog altijd discriminerend

 

Het belang van beëdigd vertaal- en tolkwerk in de huidige veiligheidsproblematiek, alsook de vaststelling dat er geen extra budget wordt vrijgemaakt voor de nieuwe anti-terreurmaatregelen, werden eveneens aangehaald.

 

De medewerkers van het kabinet van de minister hebben met heel veel aandacht geluisterd. Wij hadden ook hier de indruk dat zij heel veel zaken voor de eerste keer hoorden. Er werden gerichte vragen gesteld en uitgebreide notities genomen.

 

Er werd ons vervolgens uitgelegd dat de vice-eerste minister in dit dossier niet in de “driver's seat” zit, maar dat dit een bevoegdheid is van de minister van Justitie. Dit betekent dat het niet aan minister De Croo is om zich zomaar met een dossier van een collega te bemoeien en voorstellen te doen. Het is aan minister Geens om met een project te komen. Hier werd meermaals het woord “totaalproject” gebruikt. Men bedoelt daarmee, dat minister Geens niet zomaar zonder argumenten om extra geld moet vragen, want dan zal het antwoord vrijwel zeker negatief zijn.

De minister van Justitie moet met een goed onderbouwd project komen, waarmee hij aantoont dat hij de volledige werking wil hervormen en efficiënter maken, voor beide partijen.

Er werd ons toch ook gezegd dat het een goed initiatief was om de verschillende kabinetten te informeren.

 

Er werd ons de raad gegeven om het niet alleen over de lage vergoeding te hebben, maar om altijd ook de slechte werkomstandigheden en inefficiënte procedures aan te kaarten. Eén van de medewerkers had, toen aan ons gevraagd werd wat het huidig uurtarief is, snel een berekening voor zichzelf gemaakt en was tot de conclusie gekomen dat wij een mooi maandelijks inkomen hebben van om en bij de 6000 euro bruto, door er van uit te gaan dat we 8 uur per dag en 40 uur per week werken. Dit om aan te tonen dat het gevaarlijk is om enkel over de lage uurtarieven te spreken.

Er werd ons uitgelegd dat het dossier dat de minister van Justitie indient, eerst beoordeeld zal worden door twee inspecteurs van Financiën, vooral wat de financiële implicaties betreft natuurlijk. Deze twee mensen geven in huidige tijden doorgaans een negatief advies. Hiertegen kan de minister van Justitie in beroep gaan en dan komt het voorstel terecht bij de minister van Financiën. Als die ook negatief advies geeft, dan wordt het voorgelegd aan de ministerraad die het laatste woord heeft.

Er werd ons de raad gegeven de premier zeker aan te spreken, aangezien hij vele deuren kan openen als wij hem kunnen sensibiliseren.

Tot slot benadrukten de medewerkers dat zij een goed onderbouwd project, waarin er een verhoging van het budget voor de vertalers en tolken gevraagd zal worden, zeker niet zullen tegenhouden.

Er werd ons beloofd dat hierover, weliswaar informeel, gesproken zal worden met mevr. Vervenne van het kabinet van minister Geens.

Gepubliceerd op
16/05/2016
Sociale media
Copyright 2024 BBVT
Design by Lake-IT