Naar inhoud

Kersverse beroepsvereniging gerechtstolken heeft meteen waarschuwing voor minister

In het Brusselse justitiepaleis is de kersverse Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken voorgesteld.

De nieuwe beroepsverenging voor gerechtstolken en -vertalers werd net een jaar geleden boven de doopvont gehouden en had vandaag meteen een waarschuwing voor minister van Justitie Koen Geens. "Een verdere verlaging van onze tarieven, die nu al overeenkomen met sociale dumpingtarieven, zullen we op alle mogelijke manieren bestrijden", zei voorzitter José Emmanuel D'hoore.

De BBVT groeide uit de nationale protestactie van gerechtstolken in november 2014. Minister van Justitie Geens had toen aangekondigd dat hun betalingen zes maanden lang zouden bevroren worden, wat ertoe leidde dat de gerechtstolken twee uur lang het werk neerlegden. 

"Die actie leerde ons dat we ons konden organiseren en dat het tijd was voor een echte beroepsvereniging", zegt BBVT-bestuurster Linda Vanden Bemden. 

Een jaar later heeft de BBVT al een nationaal ledenregister opgesteld, alsook een deontologische code waarin aandacht is voor de beroepsbekwaamheid, de professionele houding, de nauwkeurigheid, de neutraliteit en het beroepsgeheim van de vertalers en tolken. Ook een tuchtraad werd op poten gezet.

"Allemaal zaken waar het kabinet van de minister en de FOD Justitie nog steeds niet in geslaagd zijn", zegt BBVT-voorzitter José Emmanuel D'hoore, die nog een duidelijke boodschap heeft voor de minister. "Een tolk die via een openbare aanbesteding voor de FOD Justitie werkt, verdient nu al 19 maal meer dan een beëdigde tolk op de rechtbank. Onze tarieven zijn dus eigenlijk sociale dumpingtarieven. Een verdere verlaging van die tarieven zullen we op alle mogelijke manieren bestrijden, via de Raad van State, via de rechtbanken en via de federale inspectiediensten."

Copyright 2024 BBVT
Design by Lake-IT