Naar inhoud

WAARSCHUWINGSACTIE - DEELNAME VEREIST VAN ALLE BEËDIGD VERTALERS EN TOLKEN

30 september 2016 van 9u00 tot 12u00

Beste collega's,

De minister van Justitie blijkt bijna twee jaar na de beloftes gedaan in de eerste weken na zijn aantreden nog steeds niet bereid om leefbare arbeidsvoorwaarden en -omstandigheden mogelijk te maken voor de beëdigd vertaler en/of tolk. Pas na het indienen door de BBVT van een reeks klachten op verschillende niveaus en de persoonlijke tussenkomst van de voorzitter van het directiecomité van de FOD Justitie heeft de Beroepsvereniging Beëdigd Vertalers en Tolken toegang gekregen tot de tekst van het KB dat op 20 juli jl. is aangenomen door de Ministerraad.

Leden van de BBVT vinden hier meer details over dit KB

Dit KB houdt geen modernisering en professionalisering van het beroep in. Het betekent in de praktijk een (openlijke of verkapte) schaamteloze verlaging van de tolk- en vertaaltarieven. Het is een regelrechte aanslag op onze verworven rechten. Via een prestatiefiche zullen nationaal al onze prestaties op één dag worden bijgehouden als waren we uitzendkrachten. Iedere bijkomende prestatie na de eerste zal – zelfs op een andere locatie binnen een straal van 20 km – per minuut worden gehonoreerd, zonder gewaarborgd minimum.

Lees hier de impact van dit K.B. op de beëdigd vertaler.

Lees hier de impact van dit K.B. voor de beëdigd tolk.

Om onze eisen voor leefbare tarieven voor beëdigde vertalers en tolken van alle talen zonder enige vorm van inlevering en voor eerlijke arbeidsvoorwaarden kracht bij te kunnen zetten, roept de BBVT alle collega’s op om op vrijdag 30 september 2016 om 9 uur naar het justitiepaleis van Brussel te komen. We willen samen een opgemerkte waarschuwingsactie voeren en de beleidsverantwoordelijken duidelijk maken dat het de beëdigd vertalers en tolken menens is. 

Samenkomst aan het paleis vanaf 9 uur. De pers zal worden uitgenodigd. Men zal er ongetwijfeld ook jouw onvrede willen horen. Actie-T-shirts kunnen hier besteld worden (leden: 10 euro - niet-leden: 15 euro).

Om 11 uur vertrekken we met zijn allen naar het kabinet van de minister van Justitie. Om 12 uur eindigt deze actie voor het gebouw van de FOD Justitie. (de vergunning hiervoor is in orde en het kabinet heeft bevestigd dat we ontvangen worden).

Al onze contacten binnen Justitie en politie worden geïnformeerd over deze actie. Ben je al opgeroepen? Vraag om dit naar een ander tijdstip te verzetten. Zorg dat je erbij bent!

Iedereen die vanaf 1 december 2016 nog de titel van beëdigd vertaler en/of tolk wil kunnen voeren, heeft belang bij deze actie!

Laten we samen werk maken van ons beroep!

 

Gepubliceerd op
20/09/2016
Sociale media
Copyright 2023 BBVT
Design by Lake-IT