Naar inhoud

Communicatie van centrale dienst Gerechtskosten veroorzaakt verontwaardiging en verwarring bij de beëdigd vertalers en tolken

De BBVT sluit acties zeker niet uit, maar wil uiteraard eerst ernstig overleg met de verantwoordelijken binnen de FOD Justitie.

Naar aanleiding van een auditverslag stuurde de centrale dienst Gerechtskosten op vrijdag 1 december 2023 een communicatie naar alle prestatieverleners in strafzaken, waaronder ook de beëdigd vertalers en tolken.

De centrale dienst Gerechtskosten geeft in deze communicatie ‘Gerechtskosten - Nieuwe regels’ een eigenzinnige interpretatie van de huidige regelgeving terwijl het auditverslag de administratie net vraagt om dit niet te doen en vraagt om toe te zien op de correcte toepassing van de regelgeving inzake gerechtskosten in strafzaken.

Je kan de communicatie ‘Gerechtskosten - Nieuwe regels’ downloaden als bijlage van dit artikel.

Aan de hand van de geformuleerde voorbeelden zien we dat de centrale dienst Gerechtskosten niet enkel de huidige wetgeving op geheel eigenzinnige wijze interpreteert, maar ook nog eens wijzigt. Zo cumuleert de centrale dienst Gerechtskosten opdrachten als het geld bespaart, maar zwaait met een cumulverbod als het geld kost. Zo schaft de centrale dienst Gerechtskosten de dagdelen (voormiddag en namiddag) en de verplaatsingsvergoeding af in geval van annulatie.

We houden ons hart vast voor de andere interpretaties van de ‘toleranties’. Wat met het vergoeden van vertaalprestaties of van tapvertalen en -tolken?

Nadat we vrijdagavond de nota breed hebben verspreid via onze ledengroep en openbare Facebookgroep hebben we zeer veel reacties ontvangen van de beëdigd vertalers en tolken, al dan niet lid. Sommige lieten al weten er de brui aan te zullen geven, andere zullen vanaf nu maximaal nog 1 opdracht per dag uitvoeren voor Justitie. Andere roepen ons op om tot harde acties over te gaan.

We sluiten acties zeker niet uit, maar willen uiteraard eerst ernstig overleg met de verantwoordelijken binnen de FOD Justitie. Door omstandigheden is het diensthoofd van Gerechtskosten ook al maanden niet beschikbaar. Het is niet duidelijk wie haar vervangt.

De BBVT heeft afgelopen vrijdag meteen de directeur-generaal Rechterlijke organisatie, de adviseur van de minister en de centrale dienst Gerechtskosten aangeschreven om deze communicatie onmiddellijk in te trekken. We hebben ook gevraagd dat er eerst een diepgaande analyse van de audit zou gebeuren met de erkende beroepsorganisaties opdat de juiste conclusies uit het auditverslag kunnen worden getrokken.

Het is ook duidelijk dat de centrale dienst Gerechtskosten geen zicht heeft op de vaak onvoorspelbare wijze waarop zittingen verlopen of de flexibiliteit die gevraagd wordt aan de dienstverleners in strafzaken.  

Na telefonisch contact met de directeur-generaal Rechterlijke organisatie blijkt alvast dat een erratum zeker nodig zal zijn. We blijven bij ons standpunt dat deze communicatie ingetrokken moet worden, dat de door de Hoge Raad voor de Zelfstandigen en de KMO’s erkende beroepsorganisties volledige inzage moeten krijgen in dit auditverslag en dat er dan een structureel overleg moet volgen met alle stakeholders om het probleem van de gerechtskosten aan te pakken.

Wordt zeker vervolgd…

Samen maken we werk van ons beroep!

Copyright 2024 BBVT
Design by Lake-IT